25 Temmuz 2013 Perşembe

VÜCUTÇU YEMEKLERİ

-- VÜCUTÇU YEMEKLERİ-- 


ETLİ KURU BAMYA

Malzemeler:

500gram Bamya
250gram yağı alınmış Keçi eti(bulamazsanız kırmızı et veya tavuk eti)
2 adet soğan
10 diş sarımsak
1 adet limon
4 yemek kaşığı domates ezmesi veya rendelenmiş taze domates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 dal adaçayı
1 dal taze kekik
1 parça zencefil
Kaya veya deniz tuzu

Yapılışı:

Zeytinyağında sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine doğranmış etlerimizi ilave edip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Daha sonra domates püresi veya domates rendesi, baharatlar, limon ve bamyalar eklenip suyu verilir.
Tuzu kıvamınca ayarlanır, 20-25 dakika kadar pişirilip servise konulur.

Özelliği – Şifası

Mide ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağladığı gibi kanınızı da temizler. Diyet dönemi alındığında vücuttan su atıcı(diüretik) etkisi gösterir. Dolayısıyla Diyet dönemi rahatça tüketilebilir. Hacim dönemlerinde de rahatça tüketilebilir.

Vücudun ihtiyacı olan bazı vitaminler alınır. Vücutta biriken bazı bakterilere karşı savaş açar. Yapılan yemekte protein miktarı ortalama 55 gram civarıdır. Elbetteki bu bir kişilik yemek değildir. Hazmederek veya iki kişi ile tüketilebilecek bir gıdadır. 3 öğüne de bölebilirsiniz. Bu tamamen kapasite ve duruma göre değişebilir.

MEVSİMİ: YAZ

*********

ETLİ BRÜKSEL LAHANASI

Malzemeler:

500gram Brüksel lahanası
1 adet soğan
5 diş sarımsak
15-20 tane kakule
3 yemek kaşığı domates püresi
250gram kuşbaşı doğranmış keçi eti(veya başka et)
2 dal biberiye
1 adet defne yaprağı
1 parça zencefil
Kaya-Deniz tuzu ve zerdeçal
Yapılışı:

Zeytinyağında sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine etler ilave edilir.
Etler suyunu çekene kadar buharda pişirilir.
Üzerine çok haşlamadan geçirilmiş (kaynar suya batırılıp çıkarılmış) Brüksel lahanaları ilave edilir.
2 tur çevrildikten sonra domates rendesi ve zerdeçal hariç tüm baharatlar eklenir.
Bir borcama konulup suyu ve tuzu eklendikten sonra üzerine alüminyum folyo kapatılır.
30-35 dakika pişirildikten sonra üzerine toz zerdeçal serpilip servise sunulur.


Özelliği – Şifası

Sık tüketilirse akciğer, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini düşürür. Tansiyonu dengeleyici özelliği bulunur. Bu açıdan diyet ve hacim dönemlerinde rahatça ve bolca tüketilebilir. Önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere Brüksel lahanasının sıkça yenilmesi tavsiye edilir. Bu yemekten ortalama 60gram protein elde edilir. İki veya 3 kişiye servis edilir ve tüketilebilir. Veya hazmederek öğünlere bölünebilir.

MEVSİMİ: KIŞ

*****

ETLİ EBE GÜMECİ

Malzemeler:

500gram ebegümeci
250gram Keçi eti(bulunamazsa diğer etler tercih edilebilir)
2 yemek kaşığı domates püresi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
8 diş sarımsak
6 dal taze kekik
1 dal taze nane
Kaya veya Deniz Tuzu, biraz toz beyaz biber.


Yapılışı:

Zeytinyağında sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine etler ilave edilip, az pişmesi sağlanır.
Domates rendesi, baharatları ve ebegümeci ilave edilip fazla karıştırmadan hafif ateşte pişirilip servise sunulur.


Özelliği – Şifası

Ebegümecinde glikoz, pektin, yağ esansları ve tanen bulunur. Ebegümeci, gastrit ve mide ülserine yardımcı olur. Özellikle mukoza iltihabında faydalıdır. İlaç alan sporcular için mie yanması gibi rahatsızlıklara da çözüm olacak niteliktedir(Gırtlak, bademcik iltihabı ve ağız kuruluğunda ebegümeci çayı başarıyla kullanılabilir).

Bu yemekten ortalama 55gram protein elde edilir. Hem hacim hemde diyet dönemi rahatça kullanılabilir. Eğer sıkı diyet dönemine girdiyseniz o zaman 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı domates püresi koyarsınız. Tuz atarken de %50 az atarsınız. Bu dengeyi sağlayarak rahatça tüketebilirsiniz.

MEVSİMİ: Her mevsim tüketilebilir.

****

TERBİYELİ ENGİNAR BASTISI

Malzemeler:

3 adet enginar
200gram Keçi eti(bulunamazsa diğer etlerden kullanılabilir)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
4 diş sarımsak
2 dal dereotu
1 dal kekik
Kaya veya Deniz tuzu
1 adet limon dilimlenmiş
yarım tatlı kaşığı un
1 yumurta sarısı
Yarım adet kabuk tarçın
1 adet zencefil

Yapılışı:

Enginarlar temizlendikten sonra dörde bölünüp, içinde bir yemek kaşığı zeytinyağı ve limon bulunan tuzlu suda haşlanır.
Zeytinyağında sotelenen soğan, sarımsak ve etlerin üzerine baharatları konulur.
Enginarın haşlanan suyu az miktarda eklenip pişirilir.
Daha sonra un, yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla, enginarın haşlandığı sudan kalanıyla sos yapılır.
Tencerenin ortasına etler toplanır, yan haşlanmış enginarlar düzgünce dizilir ve üzeri yağlı kağıtla kapatılır.
Enginarın suyuyla yapılan terbiye eklendikten sonra pişirilip, bozmadan tabağa ters çevrilerek servise sunulur.

Özelliği – Şifası

Enginar’ın içeriğindeki luteolin maddesi sayesinde kötü kolesterol LDL’nin düşürülmesine yardımcı olur. Beyin yorgunluğuna iyi gelir. Kalp adalelerinin kuvvetlendirilmesinde, kalbin kuvvetli ve sıhhatli olmasına yardımcı olan bir gıda takviyesidir.

Bir sporcu için önerilen bu yemekte ortalama 45gram protein bulunur. Karbonhidrat ve yağ oranı düşüktür. Bayanların zayıflamadaki hedefine oldukça yardımcı olur. Kas kütlesi geliştirmek amacıyla da hacim dönemi alınabilir. Kış aylarında haftada bir kere de olsa tüketmekte fayda vardır.

MEVSİMİ: KIŞ



KABAK MUSAKKA

Malzemeler:

1 kilogram kabak
3 adet soğan
12 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yarım demet dereotu
7 yemek kaşığı zeytinyağı
Kaya veya deniz tuzu, karabiber
2 adet domates
4 adet biber
3 dal taze kekik
2 dal taze nane
2 adet domates rendesi
300gram keçi kıyma(bulunamazsa diğer etlerden temin edilebilir)

Yapılışı:

4 yemek kaşığı zeytinyağında 2 adet soğan ve 8 diş sarımsak sotelendikten sonra, ince halka şeklinde dilimlenmiş kabaklar ilave edilip, 8 -10 tur sote yapılır.
1 adet domates rendesi, baharatlar ve tuzu ayarlanıp bir borcama dizilir.
3 yemek kaşığı zeytinyağında, 1 adet soğan ve sarımsak sote yapılarak kıyma ilave edilir.
Pişme noktasına gelen kıymanın tuzu ayarlanıp baharatlı karışım, borcama dizilmiş olan kabakların üzerine dengeli bir şekilde yayılır.
Üzerine dilimlenmiş domates ve biberler dizilir.
180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirilip servise sunulur.

Özelliği – Şifası

Bu yemeğin Kan yapıcı özelliği vardır. Bu açıdan ektomorfi ve bayanlar için öncelikli olarak önerilir. Yemeğin şifası, mide ve bağırsakları yumuşatır. Sinirleri yatıştırır. Vücuttan su atar(diüretik) ve kabızlığı önler. Kıyma tüketildiği için sıkı diyet döneminde alınmaması gerekiyor. Hacim ve serbest zamanlarda bu yemekten rahatça tüketmenize bir sakınca yoktur. Faydasını mutlaka göreceksiniz. Bu yemekte ortalama 38gram Protein bulunur. Karbonhidrat normal seviyededir. Yağ oranıda porsiyona göre değişir fakat hacim döneminde çok zorluk çıkaran bir yemek değildir. Vücudun gerekli vitaminleri bu yemekle karşılanır.

MEVSİMİ: YAZ

**********

YES ELMASI BASTISI

Malzemeler:

1 kilogram yer elması
4 adet sivri biber
3 adet domates
2 adet soğan
8 diş sarımsak
500gram kuşbaşı doğranmış keçi eti(bulunamazsa diğer etler tercih edilebilir)
4 dal taze kekik
Kaya veya Deniz tuzu, karabiber
2 adet defne yaprağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Zeytinyağında soğan, sarımsak sote yapıldıktan sonra kuşbaşı şeklinde doğranmış etler ilave edilir.
Suyunu çekene kadar pişirilen etlerin içine 2 adet domates rendesi ve 1,5 su bardağı et suyu ilave edilir.
Yarı pişme kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Ayrı bir tencerede yer elması, biberler, domatesler, parmak büyüklüğünde doğrandıktan sonra tencerenin ortası boş kalacak şekilde dizilir ve ortasına yarı pişmiş etimiz konulup tuzu, baharatı ve suyu ayarlanır.
18-20 dakika kısık ateşte pişirilen yemek, şekli bozulmadan ters çevrilerek servise sunulur.

Özelliği – Şifası

Çok farklı bir tarzda yemek olmasına rağmen sağlık boyutu ve gıda temini açısından faydası çok yüksektir. Vücut direncini ve cinsel gücü arttırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Hemoroid(basur) şikayetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir. Diyet dönemlerinde tüketilirse çok fayda getirir. Bu yemekte ortalama 115gram protein bulunur. Bunu öğünlere bölerek gün içerisinde tüketilebilir.

MEVSİMİ: KIŞ

*********

PATLICAN BASTI

Malzemeler:

4 adet patlıcan
500gram Keçi eti(bulunamıyorsa diğer etler tercih edilebilir)
4 adet sivri biber
3 adet domates
2 adet soğan
8 diş sarımsak
4 dal taze kekik
Kaya veya deniz tuzu, karabiber
2 adet defne yaprağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı

yapılışı:

Zeytinyağında soğan ve sarımsak sote yapıldıktan sonra kuşbaşı etler ilave edilip, suyunu çekene kadar pişirilir.
üstüne 2 adet domates rendesi ve 1,5 su bardağı et suyu ilave edilip, yarı pişme kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Ayrı bir tencerede patlıcanlar, biberler, domatesler parmak büyüklüğünde doğrandıktan sonra tencerenin ortası boş kalacak şekilde dizilir.
Ortasına yarı pişmiş etimiz, tuzu, baharatı ve suyu ayarlanıp konulur.
18-20 dakika kısık ateşte pişirilen yemeğin şekli bozulmadan ters çevrilerek servise sunulur.

Özelliği – Şifası

Patlıcan, genel olarak vücutta toplanan fazla suyun atılmasında faydalıdır. Bağırsakları yumuşatıp, idrarı söktürür. Karaciğer ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Bu yemekle vücudun temel ve çok lüzumlu vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Ortalama 115gram protein bulunur. Diyet ve hacim döneminde rahatlıkla öğünlere bölünerek tüketilebilir. Özellikle diyet dönemi için idealdir.

MEVSİMİ: YAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder